Csoport neve: Nil

Feladat sorszáma: 6

Feladat címe: Stratégiai játék


Felhasználói kézikönyv
Gyakorlatvezető::

Répási Tibor


Csoport tagok:


Szmetankó Gábor

EMS4D7

szmeti@chello.hu

Farkas Dániel

VGF0AV

farkasd@gmail.com

Borsody Péter

XRCMHR

borsody@iit.uni-miskolc.hu

Borsody Zsombor

AV8VOD

borsody_zs@freemail.hu

Herczeg Ádám

F8T8FT

herczeg@iit.uni-miskolc.hu

Soós Dániel

BJFFAF

soos1@iit.uni-miskolc.hu


2006.04.18.


Bevezető

A Dune: The Children Of The Wüstenplanet játékkal egy különleges világba csöppenhetünk bele, ahol az Atreides uralkodóház vezetése a feladatunk. Hadseregünket irányítva kell megszelidítenünk a bolygó lakosságát, és megküzdenünnk a riválisainkkal. A célravezető stratégia megtalálása komplex gondolkodásmódot követel meg a játékostól. Egyensúlyba kell kerülnünk a természettel, és le kell győznünk az ellenségeinket, melyeket a fejlett gépi intelligencia, -vagy tetszés szerint hálózati játék esetén játékostársaink- irányítanak. A játékban megtalálható kampányban egy lebilincselően izgalmas háttértörténet bontakozik ki. Ha a játékos csak néhány perc könnyed szórakozásra vágyik, indíthat önálló játékot, amikor egy tetszőleges pályán kell győzelmet kivívnia a gépi ellenfél felett. Ezenkivűl széles hálózati felhasználási lehetőségek is vannak, játszhatunk interneten vagy helyi hálózaton keresztül, többféle játékmód közül választva.

Rendszerkövetelmények

Minimális:

Ajánlott

 A játék egyéb iránytó eszközöket egyelőre nem támogat. A CD vagy DVD-ROM abban az esetben szükséges, ha a játékot nem az interneten kersztül szereztük be.

Telepítés

A játék beüzemeléséhez szükséges a felhasználó számitógépére telepített JRE. Háttértárolóra telepítéshez szükséges kb. 200 MB tárkapacitás. Az installációhoz elég egyszerűen átmásolni a fájlokat.

A játék indítása

A program a telepített könyvtárból indítható, vagy a programhoz készített hivatkozással.

Játék története

A háttértörténet alapvetően Frank Herbert Düne univerzumára építkezik. Ebben az eredeti történet szerint az Univerzum teljhatalmú ura a Császár. A gazdasági szektorokat egymás közt a nagy házak osztották fel. Ezek egyike az Atreides ház, amit történetünk kezdetén a császár az Arrakis nevezetű sivatagbolygóra irányít. Ez felér egy száműzetéssel. A bolygó őslakossága a fremenek, egy kemény sivatagi nép, mely hozzászokott a víz állandó hiányához, takarékosan bánik vele, és megpróbál minél többet termelni belőle. Az Arrakison egyébként gyér a növényzet eső szinte sohasem esik, ellenben gyakoriak a homokviharok. A bolygón élő különleges faj a homokféreg azaz a Shai-Hulud. Ennek a fajnak egyes példányai a sivatag mélyén akár 400m-es nagyságírai is megnőhetnek. A játékban legfontosabb funkciójuk, hogy az általuk termelt váladék a Fűszer, mely körül a bolygó egész gazdasága forog. A fűszer begyűjtése játékunkban az egyik alapfeladat, ez ugyanis meghosszabítja az életet ezért az univerzumban drága kincsként tartják számon. A homokférgek azonban veszélyesek az egységeinkre, képesek pillanatok alatt elpusztítani azokat, ha nem felügyelünk rájuk. A homokférgek egy módon pusztíthatók el biztosan, ha víz éri őket. Az Atreides házat vezetve először szövetkeznünk kell a fremen őslakossággal, majd le kell győznünk a császár csapatait, akik a megerősödött Atreides ház ellen törnek. Mindeközben elegendő vizet és fűszert kell biztosítanunk a további fejlődéshez.

A játék kezelése eligazodás a menürendszerben

Inditáskor a játékos a főmenübe érkezik:

Betöltés

A felhasználónak lehetősége nyílik korábban elkezdett és elmentett játékállásainak betöltésére és tovább folytatására. Ezen menüpont kiválasztásával választhat az elmentett fájlok közül. Itt törölheti ki a korábban elkezdett és elmentett játékot, ha már nem akarja folytatni.

Tutorial

Az alkalmazás használatának könnyebb és gyorsabb elsajátítása érdekében a játék tartalmaz egy oktató pályát, melynek teljesítése által a játékos megszerzi a szükséges tudást, hogy a tényleges játékot elkezdje. Ezen a pályán a narrátor utasításai alapján ismerkedik meg a program egyre részletesebb funkcióival a felhasználó. A narrátor szóban, és feliratokkal is kommunikál a játékossal

Új játék

Ezen menüpont kiválasztásával kezdhet a felhasználó egy új játékot, kiválasztásával egy almenü fog megjelenni, melyben válogathatunk a felkinált játékmódok közül. (lásd később)

Beállítás

A játék alapvető beállításait változtathatja meg. Konfigurálhatjuk a képernyőnk beállításait, a játékélmény fokozása érdekében. Megváltoztathatjuk az előredefiniált billentyű és egérparancsokat. Szabályozhatjuk a hangerőt, külön tekintettel a zenére és az effektekre.

Credits

A játék készítőit listázza ki.

Kilépés

Kilépés a játékból.

Új játék

Ki lehet választani milyen üzemmódban szeretnénk játszani, a legelső játék előtt ajánlott a tutorialt végigcsinálni, bár a program használata egy gyakorlott stratégiai játékos számára nem okozhat problémát.

Egyjátékos

Egyjátékos üzemmódban, gépi ellenfelekkel küzdhet meg a játékos.
Küldetés - A játékos maga adhatja meg a játék paramétereit, valamint meghatározhatja a gépi ellenfelek számát.
Kampány - Előre elkészített, önálló történettel, átvezető animációkkal ellátott küldetéssorozatot hajthat végre a felhasználó.
Nehézségi szint - Kiválasztásával a felhasználó saját igényeihez és képességeihez alakíthatja a játékban szereplő gépi ellenfelek intelligenciáját, az erőforrások mennyiségét, valamint a környezeti viszonyokat. A nehézségi szint állítása mind a küldetés, mind a kampány üzemmód kiválasztása esetén szükséges. A játékos kezdő, haladó és profi nehézségi szintek közül választhat.

Többjátékos

Többjátékos üzemmódban, emberi ellenfelekkel veheti fel a küzdelmet a játékos. Ennek feltétele valamilyen hálózati hozzáférés.
LAN - Helyi hálózaton való játékot tesz lehetővé.
Szerver létrehozása – A felhasználónak lehetősége van, saját játékszervert létrehozni, beállítani a nevét, megszabni milyen típusú játékot szeretne lebonyolítani, letilthat bizonyos IP tartományokat.
Csatlakozás létező szerverhez
– Csatlakozás egy másik kliens által létrehozott szerverhez, annak IP címe alapján. Ezt követően a játékos részt vehet az itt zajló játékban.
Internet – Dedikált szerveren keresztüli játék beállítását érheti el.
Csatlakozás dedikált szerverhez - A szervert a játék üzemeltetői hozzák létre, annak IP címével a játékos csatlakozni tud a szerverhez, és az ott zajló játékokban részt tud venni.

Játék közben találhatunk egy belső gyors súgót, mely segítségével menetközben az kiválasztott egységeinkről tudhatunk meg hasznos dolgokat.

Játék irányítása, kezelőfelület


A játék megkezdése után a felhasználó az fenti ábrához hasonló három dimenziós világot látja. Az itt található objektumoknak parancsokat adhat. (Arról hogy melyeknek lehet, lásd a következő fejezetet.) Ehhez először az egér (esetleg billentyűzet) segítségével ki kell azokat jelölni. A különböző típusú objektumoknak különböző parancsok adhatók:

a) Épület
-egység létrehozása
-technológiák fejlesztése -védelem
-önlebontás

b) harci egységek
-támadás -védekezés
-mozgás -örjáratozás

c) dolgozó egységek
-nyersanyagok begyűjtése
-épületek felépitése, javitása
-a sivatag lebetonozása
-mozgás


Célok

A játék folyamán a bolygó különlegességét a fűszert kell begyűjtenünk, miközben az ellenfeleink célja, hogy ebben megakadályozzanak minket, bármi áron. A fűszerből fedezhetjük a háború költségeit, építhetjük épületeinket, gyárthatjuk harci illetve dolgozó egységeinket. Meg kell találnunk a megfelelő stratégiát a gépi ellenfél ellen, mivel itt nem mindig érvényesül a "sok lúd disznót győz" elv. Ha a kampány végigjátszásba kezdtünk bele, vagy csak egy küldetést választunk, akkor a pálya betöltése előtt kapunk egy rövid eligazítást, megtudhatjuk a sikeres teljesítéshez végrehajtandó feladatot, és kapunk pár jótanácsot is. A kampány küldetéseit animációk, és szöveges üzenetek választják el egymástól, ezekből értesülhetünk a történet állapotáról.

Mozgó egységek

Minden küldetés elején néhány dolgozó egységgel kezdünk. Ezek alkalmasak a sérült egységek (tank, kombájn, épületek) javítására, illetve az építésre. Csapataink törzsét a gyalogosok adják. Ők egy kezdetben könnyű páncélzattal és gépfegyverrel rendelkező katonai egység. Nagy csapatban, vagy jó harcteret megválasztva veszélyesek, olcsóak de gyorsan elkészülnek. A szuperfegyverek a tankok. Ők a nehéz tüzérség, drágák és lassúak, de épületek ellen felettébb hatásosak. A kombájn elsődleges feladata fűszer begyűjtése, és bázisra szállítása. Könnyű gépfegyverrel van felszerelve, páncélzata még a tankénál is erősebb. Ennek köszönhetően néhány gyalogos, vagy 1-2 tank ellen egymagában is állja a sarat. Sok fűszerbe kerül, és elég lassú is. 

Védekezés és támadás

 Mivel a játék célja legtöbb küldetés során valamilyen katonai előny megszerzése, ezért ennek rendkívül fontos szerepe van a játék folyamán. Minden egység (épület, harcos, dolgozó) életerőponttal (E) rendelkezik, továbbá egy védelmi mutatóval (V). A harcos egységeknek ezen kivül van egy, az erősségüket mutató szám: a támadó pont (T). A harcos egységek bárkit meg tudnak támadni:
A harcban egy egység egyszerre csak egy másikat tud megtámadni, egy egységet többen is támadhatnak. Ekkor életerőpontjuk az ellenfél tamadó pontjától illetve saját védelmi mutatójuktól függően csökken, az alábbi módon:
E=E-(V*T)
Bizonyos időközönként a támadott egység életerőpontjai a támadó támadasi pontjai és a saját védekező pontjainak megfelelően lecsökken. Ha az életerőpont eléri a nullát, az egység (épület) elpusztul.


Épületek, építkezés

A megfelelő dolgozó egység kiválasztása után parancsba adható neki egy (kiválasztott) épület felépítése. Az épületet egy előugró ablakból választhatjuk ki. Ekkor a kurzorral ki lehet jelölni, hogy az hova épüljön. A munkás egység pedig (az épületre jellemző idő alatt) felépiti.  Ha netán a dolgozónkat támadás érné akkor egy másik munkás folytathatja az építkezést. Alapvetően 6 féle építmény közül választhatunk a játékban. Ezek a Bázis, Laktanya, Gépgyár, Fejlesztő központ, Bunker valamint a Beton alap. Ezutóbbit minden épület alá el kell készíteni.
A Bázis a legfontosabb épület, itt gyárthatunk dolgozó egységet, és a fűszert begyűjtő kombájnt is. A begyűjtők megtelt tartályukkal ide is térnek vissza, tehát silóként is üzemel. A Laktanyában képezhetjük ki gyalogos egységeinket. A Gépgyár Tankok gyártására alkalmas. A fejlesztő központban a páncélt és a fegyverzetet fejleszthetjük. Egy-egy fejlesztési szint elérése után, az addig legyártott összes egység fejlettsége is megnő. Fontos figyelni a dolgozó egységeinkre is. Ha az összes megsemmisül és vele egyszerre bázisunk is az ellenség áldozata lesz, a játékot gyakorlatilag máris elvesztettük. Ugyanis ha nem tudunk termelni, maradék harcosaink már nem tarthatják sokáig az ellenséges rohamokat. A Bunker a védekezésben játszik fontos szerepet. Egyszerre öt gyalogos egységet irányíthatunk be ide. Ezek képesek lesznek az ellenfelet támadni ha az a hatókörzetükbe ér, miközben azok nem tudják őket megsebezni, hanem kizárólag a bunkert sebzik. A Bunker pusztulása után a gyalogosokat újra közvetlenül érik a támadások.

Alkalmazandó stratégiák

A játékban megkell találnunk az összhangot az Arrakis bolygó rideg és kegyetlen természetével. Ennek kulcsfigurái a homokférgek. Ők termelik a fűszert, minden pályán található belőlük néhány, számuk egyenes arányban áll a pálya méretével. A harci egységeink képesek elpusztítani őket, erre szükség is lesz néha, mivel a homokférgek képesek elnyelni gyalogos egységeinket, és a tankokkal illetve a begyűjtőkkel is képesek pillanatok alatt végezni. Azonban ha mindet elpusztítjuk nem termelnek tovább fűszert, és ekkor hosszútávon a játékos sorsa is megpecsételődött. A homokférgek gyengepontja, hogy csak homokon képesek megélni, ezért a sziklapadokról, illetve épületek betontalapzatáról elpusztíthatók.
A gépi ellenfél legyőzése az igazi kihívás a játékban. Folyamatosan változtatja harcmodorát, megkeresi a csatához legalkalmasabb területeket, képes csapdát állítani. Bár első látásra úgy tűnik egy gyalogos nem ellenfél egy tank számára, a megfelelő harctér kiválasztása képes meglepetést okozni a tankjaiban vakon megbízó ellenfelek számára.